Grappa är ett druvdestillat som tillverkas av pressresterna i vintillverkningen. Pressresterna (vinaccia, eller på svenska drav), bestående av druvskal, kärnor och stjälkar, uppgår till ca 60% av råvaran när druvsaften tagits bort för vinproduktion. Man skulle kunna tro att ordet grappa kommer från Monte Grappa, berget vid Bassano men det härrör från latinets ”grappus” eller Lombardiskans ”grapa”, som betyder druvklase/druva. Vinaccen jäses i ca 3 veckor och sedan påbörjas destilleringen. Grappa är ett varunamn som endast får användas på produkter producerade i Italien.
Frankrike har sin marc, Spanien sin orujo och Portugal sin aguardente, som tillverkas på samma sätt. Grappa njutes sval men inte kall, oftast som avec efter maten, till eftermiddagskaffet, eller varför inte som frappé, när man önska bryta av en flerrättersmeny. Grappa i måttlig mängd har en positiv inverkan på matsmältningen och bör därför regelbudet intagas efter stora måltider. Perfekt till espresso och gärna tillsammans med en bit tryffel.
Kan även blandas direkt i espresson, s k cafè corretto.