Grappa

Produkten
Grappa är ett druvdestillat som tillverkas av pressresterna i vintillverkningen. Pressresterna (vinaccia, eller på svenska drav), bestående av druvskal, kärnor och stjälkar, uppgår till ca 60% av råvaran när druvsaften tagits bort för vinproduktion. Man skulle kunna tro att ordet grappa kommer från Monte Grappa, berget vid Bassano men det härrör från latinets ”grappus” eller Lombardiskans ”grapa”, som betyder druvklase/druva. Vinaccen jäses i ca 3 veckor och sedan påbörjas destilleringen. Grappa är ett varunamn som endast får användas på produkter producerade i Italien. Frankrike har sin marc, Spanien sin orujo och Portugal sin aguardente, som tillverkas på samma sätt.

Grappa njutes sval men inte kall, oftast som avec efter maten, till eftermiddagskaffet, eller varför inte som frappé , när man önska bryta av en flerrättersmeny. Grappa i måttlig mängd har en positiv inverkan på matsmältningen och bör därför regelbudet intagas efter stora måltider. Perfekt till espresso och gärna tillsammans med en bit tryffel. Kan även blandas direkt i espresson, s k cafè corretto, vilket är väldigt vanligt på de Italienska barerna där man på stående fot åtnjuter denna blandning vid lunch tid.

Produktionsmetoden
Det finns två produktionsmetoder för grappa: industriale, där torr och dålig pomace måste kokas för att släppa ifrån sig några aromer, och artigianale, en långsam, hantverksmässig metod som kräver goda råvaror. Av förklarliga själ är oftast dessa grappor dyrare än andra men detta innebär inte att en industriale kan överraska. Det finns en grappa för alla tillfällen!

Kvalitet / klassificering
Den första upplevelsen kanske en snäll lite parfymerad dryck, eller något som för tankarna till ladugård. Skillnaden är himmelsvid. Ett klassikt sätt att dofta på grappan är att ta en droppe i sin hand, frottera och sedan föra handflatorna till din näsa. På detta sätt stänger man in doften. Oftast får man erfara en väldigt påtaglig doft av russin/fuktig källare. Grappa har förvandlats från något som betraktats som dåligt flygbränsle till att bli innefolkets favoritdryck, serverad i designade flaskor till priser som kan mätas med cognac. De bästa druvsorterna destilleras 2 gånger, (doppia rettificata), för att ytterligare förfina kvaliteten. Drycken skall avnjutas ur ”riktiga” grappaglas och inte cognacskupor, såvida inte grappan du dricker är av finaste slaget med mångårig lagring i ekfat, då passar detta utmärkt.

Tre saker är avgörande för grappans kvalitet, nämligen
• Marken där druvorna växer.
• Vädret.
• Människan (kanske den viktigaste), man måste göra grappa med hjärtat och passion och ha kunskap om traditionen.

Grappa glasen
Vill man åtnjuta en grappa på rätt sätt så finns det olika tips som hjälper till att förhöja njutningen. Glasen ska vara tulipformade. Det finns många olika varianter men det viktigaste är att glaset ”stänger” in dofterna och ger möjlighet till att känna av de förändringar som uppstår i aroman under tiden man dricker, förutsatt att man inte snapsar.

Grappa flaskorna

Det har egentligen ingen betydelse hur flaskorna ser ut men det har kommit att bli väldigt populärt att forma och designa flaskorna i olika former och skepnader. De vanligaste formerna som funnits med länge är oftast en långsmal flaska med en ännu smalare hals som i sin tur är längre än andra halsar, detta förekommer gärna på de vita och torra grapporna. Alternativt är flaskan bred med en kvadratisk eller rund form med kort hals men numera finner man alla möjliga varianter som till synes gör allt för att synas bäst på hyllan.

Scroll to top