Kvalitet / klassificering

Den första upplevelsen kan vara en snäll lite parfymerad dryck,
eller något som för tankarna till ladugård. Skillnaden är himmelsvid.
Ett klassiskt sätt att dofta på grappan är att ta en droppe i sin hand,
frottera och sedan föra handflatorna till din näsa. På detta sätt
stänger man in doften. Oftast får man erfara en väldigt påtaglig doft
av russin/fuktig källare men även andra torkade frukter kan uppstå,
beroende på vilka druvor, område eller metoder som använts. 

Grappa har förvandlats från något som betraktats som dåligt flygbränsle till att bli innefolkets favoritdryck, serverad i designade flaskor till priser som kan mätas med cognac. De bästa druvsorterna destilleras 2 gånger, (doppia rettificata), för att ytterligare förfina kvaliteten. Drycken skall avnjutas ur ”riktiga” grappaglas och inte cognacskupor, såvida inte grappan du dricker är av finaste slaget med mångårig lagring i ekfat, då passar detta utmärkt.

Tre saker är avgörande för grappans kvalitet, nämligen

  • Marken där druvorna växer.
  • Vädret.
  • Människan (kanske den viktigaste), man måste göra grappa
    med hjärtat och passion och ha kunskap om traditionen.
Scroll to top