Grappa producenter

Förmodligen bland de mest kända och med säte precis vid Bassano bron. Klassiska vita grappor med flertalet lagrade samt andra destillat med olika smaker finns att köpa på plats. Man kan alltid räkna med kvalitet och klassisk nostalgi.

Ännu en klassiker med sitt säte vid Bassano bron. Inget saknas i deras utbud och de har ett renommerat rykte om att vara trogna den traditionella metoden. Kunniga och så klart kvalitativa. Stilrena och medvetet konservativa på ett positivt sätt.

Inte så långt från Venedig finns denna unga producent, som öppnade sina dörrar 1967. Pionjärer i sin riktiga mening med en väldigt innovativ grappa med dessutom glas blåsta flaskor. Man kan lugnt konstatera att deras existens har hjälpt till att sprida grappans namn worldwide.

Öppnade sina dörrar 1947 i Piemonte med målet om att skapa något i samma goda tradition som de viner som kommer från trakten. Man har lyckats med detta och flertalet är lagrade grappor med otroligt många trevliga nyanser från den fina vinaccian man får ifrån trakten. En riktig outsider.

En riktigt traditionell producent med sin första grappa från 1977, som lägger hela sin själ på yttersta kvalitet med innovation. Ännu en Piemontesare som lyckats med konsten att skapa traditionsbunden grappa med finsmakarens gum. Paolo Marolos grappor håller förmodligen i taktpinnen och sprider sina harmoniska droppar till vår glädje.

Mitt i Piemontes distrikt i Neive ligger kanske den mest ”annorlunda” och prestigefyllda tillverkaren man har i Italien. Med anor från sekelskiftet har man lyckats behålla en mystik kring sina produkter, framförallt med en begränsad tillverkning samt att varje flaska har en handritad etikett som är prydd med en liten poesi. Den första kom ut 1962.

Ett av de äldre destillerierna med rötter ända från 1499. Här produceras mest klassisk vit grappa nära floden Isonzo mellan Alpernas friska vindar och de mer tempererade Adriatiska briserna. Villanova innehar förmodligen de äldsta alambiquerna i världen som man producerar grappa i.

1898 precis som etiketten säger grundades denna Friulanska grappa tillverkare. Det sägas att deras framställningsmetod är gammal och dessutom av hemlig karaktär. Redan de första flaskorna fick namnet ”storica” den historiska. Tack var den överlägsna och speciella karaktär som man lyckades framställa. Pietro Domenis var en väldigt traditions bunden destillerare och i hans mening ska grappan vara 60%-ig.

Scroll to top